Lättläst om personlig assistans

Du bor i Sverige som är ett land som tycker att alla människor har ett lika värde och att alla ska kunna leva ett gott liv. 

Om du har en funktionsnedsättning ska du kunna leva precis som alla andra i din ålder. Du ska kunna gå i skola, arbeta och träffa kompisar. Du ska också kunna komma in på bibliotek, badhus, caféer, restauranger och diskotek.

Om du har ett omfattande funktionshinder har regeringen bestämt att du kan få hjälp av en eller flera personliga assistenter. Dina assistenter ska hjälpa dig i ditt dagliga liv med precis det du vill ha hjälp med.

För att kunna få personliga assistenter måste du behöva mycket hjälp och framför allt med något som kallas för ”grundläggande behov”. Det du behöver ha hjälp med är:

• äta

• klä på dig och klä av dig

• duscha, borsta tänderna och att gå på toaletten

• prata med andra människor som inte känner dig väl.

Det är en handläggare på kommunen eller Försäkringskassan som pratar med dig och tar reda på vad du behöver ha hjälp med och hur mycket hjälp du behöver. Handläggare bestämmer sedan om du har rätt till personlig assistans.

Behöver du mycket hjälp kan du dessutom få rätt till att den personliga assistenten hjälper dig med att göra roliga saker på fritiden. Du kanske vill kunna åka till badhuset, rida eller träffa kompisar?

Den personliga assistenten ska också hjälpa dig med kanske mindre roliga saker som att städa, handla och laga mat. Dina personliga assistenter hjälper dig både dag och natt om du behöver det. 

Du ska kunna säga till din personliga assistent:

VAD du vill ha hjälp med
HUR du vill ha hjälp
NÄR du vill ha hjälp med något

Och det är du som väljer VEM som ska hjälpa dig.

Det är viktigt att du som ska ha personlig assistans kan säga vad du tycker om den hjälp du får och om de personer som hjälper dig.

Du har rätt att påverka!